• di. jun 25th, 2024

Lekkere rolled ice cream

DoorRedactie

jun 27, 2022 #ijs

Stel, je maakt rolled ice cream van aardbeien. Verse aardbeien zet je op een ijskoude plaat van -23C en je schenkt er melkbasis over. Vervolgens gebruik je een spatel om de melk en aardbeien te mengen, waarbij je continu en snel hakt om de lucht in het ijs te krijgen. In ongeveer een minuut, maak je prachtige ijsbolletjes. Spreid het ijs over het ijskoude plaat. Je kunt hier chocolade- of karamelsaus toevoegen. Wacht lang genoeg en rol het ijs vervolgens van de plaat. Daarbij kunnen verschillende producten worden toegevoegd om het lekkerder of zelfs gezonder te maken (bijvoorbeeld chocolade, aardbeien, cakeplakken, bananen, de lijst producten voor rolled ice cream gaat maar door). Het rollen van ijs is al een show op zich. Door de verse bereiding smaakt het ijs ook nog eens heerlijk.

rolled ice cream

De geschiedenis van de ijsrolletjes

Het is allemaal begonnen met een warm tepanyaki plaat zoals je dat van de Japanners kent. Met twee spatels en veel vuur om heerlijk eten te bereiden. In 2009 kwam toen een geweldig persoon om met een briljante idee om de plaat te koelen in plaats van hem op te warmen. Als je de plaat koud genoeg krijgt onder de -25C, dan kun je vers ijs maken. Hieruit ontstond het bekende rolled ice cream. Op een ijzig bord plet je ingrediënten met twee stapels en voeg je er een melkbasis aan toe. In ongeveer een minuut, heb je vers ijs! Wanneer je kijkt naar iemand die ijsrolletjes maakt, dan wordt er echt een show gegeven. IJsrollen blijft een bijzondere truc!

Welke smaken zijn populair?

IJs zoals we dat kennen, wordt ingevroren in trays of vitrines in de koeling in de winkel, maar Thailand hebben ze ijsrolletjes bedacht. Deze ijsrol zorgt voor de ultieme ijs ervaring. De ijsrolletjes worden vers geserveerd, waardoor het de smaak van traditioneel ijs verliest. 

Wat zijn dan de populairste smaken rolled ice cream?:

  • Aardbei: De klassieke smaak van zoete aardbeien. Het is en blijft het ultieme rood fruit.
  • Karamel: Een verleidelijke licht romige traktatie. Voor echte karamelliefhebbers. Dat moment wanneer je je tanden in een hard stuk karamel steekt en het begint te smelten.
  • Chocolate chip cookie: Met dank aan Ruth Wakefield, die de onweerstaanbaarste koekjes heeft uitgevonden.
  • Oreo: Een uniek koekje met een heerlijke romige vulling die al meer dan 100 jaar populair is. 
  • Banaan: Het gele kromme fruit in het Zwitserse zakmes. Natuurlijk zoet en vol van smaak.

Zelf je ijsrollen maken

Je wilt zelf ijsrollen maken. Je kunt zelf rolled ice cream gaan maken, als je een ijsgrill hebt. 

Het maken van ijsrollen is zelf snel gemaakt:

  • Hak de koekjes/snoepjes/fruit die je als smaak wilt gebruiken fijn.
  • Maak een mengsel van melk, room, en gecondenseerde melk voor de melkbasis.
  • Giet het beslag op de koudeplaat en kneed het als een soort crêpe.
  • Is het ijs hard? Schraap vervolgens een rol af met een spatel.

Het is belangrijk dat de ijsgrill de juiste temperatuur is. Als het te koud is, dan wordt het ijs te hard.

Door Redactie